Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
08.06.2012
Struška v soncu

Ko smo Sončki zjutraj odhajali na pohod, smo potrebovali dežnike, ker še ni ponehalo rosenje po deževni noči. Danes ne bo potrebne posebne zaščite pred soncem, sem pomislila in s pogledom ošinila oblake nad sabo. Med vožnjo v smeri  Karavank pa so se začele megle dvigovati in na severozahodu smo v daljavi zagledali pas jasnine in  s soncem obsijane Julijce. Po avtobusu je završalo, široki nasmehi  so preplavili  obraze. 

V Javorniškem Rovtu smo izstopili in se  po lepo urejeni poti  skozi  gozd  visokih bukev in smrek,  skozi katere se je že kazalo sonce,  sprehodili do Križovca. Mimo odcepa poti proti  Planini pod Golico  smo zavili desno navzgor  do planine  Pusti rovt. Posedli smo okoli pastirskega stana  in se razgledovali po cvetoči planini.  S Pustega rovta  smo se usmerili  desno v strmino, pustili za seboj gozdno področje ter  se po  stezi   med travami in pisanim cvetjem  dvignili do sedla Kočna, kjer se  je odprl  pogled na megleno morje, pod katerim se je skrivala Avstrija.  Opaziti je bilo markacije  za slovensko planinsko pot in mejne kamne med dvema državama.

Steza se je še vedno dvigala in nato zaobjela  pobočje Korenščice (1764 m) ter nas udobno pripeljala do pastirske koče na Belski planini, imenovani tudi  Svečica. Naokoli je pašnik pokrivalo planinsko cvetje in zelišča. Cvetovi avriklja in narcis so večinoma že odcveteli, a sem pa tja  so se še našli šopi narcis in  s skalovja ob koči je še kukal posamičen cvet avriklja.

Nato smo se zagrizli  v strmi del  planine in po grapi navzgor proti Struški. Sonce je grelo, rahlo pihljanje vetra je prijalo.  Nismo hiteli.  Ob premagovanju strmine  smo uživali ob pogledu na  naše gore in na raznobarvno gorsko cvetje naokoli. Občudovali smo rdeče storžasto socvetje vretenčastega ušivca,  opazili posamične bele cvetove alpskega kosmatinca,  vmes pa  pazili, da ne bi stopali na male in velike encijane. Pod rušjem in med skalovjem  so bili med zeleno rjavim listjem vidni roza cvetovi navadnega slečnika. Kotanje, kjer je ravnokar skopnel sneg, so prekrivali navadni alpski zvončki, ob spodnjem robu steze  pa so ždele skrivnostne alpske mastnice. Travnata področja so bila  polna  Einselerjevih orlic,  pogačic, Zoisovih vijolic in  koroških zlatic. Med zaplatami rušja smo kmalu prišli  do  roba severne stene Struške in  ob njej  do  Velikega vrha,  ki je s svojimi 1944 m tudi najvišji vrh  Struške.  Medtem se je meglena zavesa nad Avstrijo razkadila, po dolini se je  vila Drava.  Vrh je na severno stran prepaden,  a udoben in tudi ves okrašen  s spomladanskim  in Clusijevim sviščem  ter  drugim planinskim cvetjem.

Vračali smo se  po brezpotju do pastirske koče, nadaljevali strmo navzdol in prišli na lepo gozdno stezo ter  se   skozi hladno senco gozda v ključih spuščali. Pod  Križovcem smo stopili nazaj na znano gozdno cesto in po njej do Pristave.

Sončki smo osvojili še en vrh v Karavankah. Vodniki so brezhibno pripravili naš pohod. Še posebej me je navdušila pot navzdol od koče,  saj je  nudila nogam  mehko cikcakasto hojo po gozdu in  prijetno hladila  ter grela od  vseh razgledov z vrha in  tudi od  sonca, ki se mi  je preveč dotaknilo obraza.  Niti v sanjah  si nisem predstavljala,  da  bo dan na  Struški tako lep, sončen in cvetoč.  Vodnici sta našteli čez dvajset vrst gorskega cvetja. Ni čudno, da sem  ponoči sanjala o rožah, ki sem jih občudovala na Struški en dan prej  in še v sanjah pazila pri hoji, da  ne bi pohodila nežnih cvetov Zoisovih vijolic in  veliki encijanov.

Besedilo:  Marija Dolinar, komentar k fotografijam: Sonja Repnik

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Tatjana Rodošek

Zemljevid: Srečo Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Barjani na treh tisočakih
Zimzeleni na Koradi
Barjani pri Supotskem slapu
Grmada - Celjska koča - vabilo
Jurčičev pohod
Sončki v Krajinskem parku Ti...
Pohod Barjanov po graničarsk...
Poročilo z Občnega zbora PD...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008