Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
19.04.2012
Sončki osvojili Kamniški vrh, 1259 m

V letnem planu pohodov Sončkov  je bil datum 17.  4. 2012 rezerviran za Kamniški vrh.  V čistem umitem jutru nas je avtobus odpeljal  proti Kamniku  in  naprej mimo Stahovice in Županjih njiv do  vasi Klemenčevo, kjer smo izstopili.

Pot nas je vodila ob hudourniškem potoku Korošak, ki smo ga nekajkrat prečili, mimo šumečih Korošaških slapov  v strmino pobočja, poraslega s travo in posejanega z osamelimi borovci. V trenutkih oddiha so se nam pogledi ustavljali na slikoviti pokrajini pod nami, v bližnji okolici pa na  posameznih cvetovih zgodnjega pomladnega cvetja, od  resja do avriklja, ki je našel pogoje za rast v skalnem balvanu. Utrujenim nogam je dal nov zagon,  da premagamo zadnji rob nad grapami in se umaknemo v  varno zavetje gozda, kjer je znamenje in se je naši stezi priključila markirana pot iz vasi Slevo.

Po nekaj minutah hoje se gozd odpre na planino Osredek. Paša je opuščena, mir planine se je mešal z veselimi pohodniki in soncem, ki je sijalo in grelo, da vetra skoraj nismo čutili. Opazili smo cvetove velikega zvončka (kronice), niže so cvetele jožefce, zaspančki pa so dvigali svoje modre glavice ob poti, ki je vodila na greben do razpotja poti - proti Ambrožu na Krvavcu in Šenturški gori  ter desno navzgor proti vrhu hriba Planjava. Po grebenski poti čez Planjavo smo se spustili do sedla pod Kamniškim vrhom, od koder smo občudovali Kamniško kočo na zasneženem Kamniškem sedlu, med Brano in goro Planjavo.

S sedla smo se  po stezici povzpeli na Kamniški vrh. Na odprtem področju je veter dobil moč, a kar nismo mogli nazaj, očarani od razgledov poti Krvavcu, Zvohu, Košutni in Kompoteli, do Kamniškega sedla, Ojstrice, Velike planine in  Sv.Primoža. Na južni strani  je pod nami počivala civilizacija vasi, cerkva in bližnjih ter oddaljenih mest, za njimi pa v daljavi nekateri naši domači vrhovi. Sem pa tja je kavka preletela vrh in se izgubila nekam na severno stran.

Naša kolona se je vrnila do sedla in nato po stezi, ki preči travnato pobočje Kamniškega vrha in se v ključih spušča vse do gozdnih površin nad Županjimi njivami.  Zadnji del poti smo se sprehodili po asfaltu skozi lepo urejene Županje njive do parkirišča, kjer nas je čakal avtobus. 

Med vožnjo proti domu sem še enkrat »prehodila« današnjo turo, ki je imela kar nekaj izzivov  tako v premagovanju strmine,  kot v  prekrasnih razgledih in pazljivosti  pri hoji  ob sestopu. Zame ena lepa izkušnja več, ena prehojena pot več,  za vse Sončke še en sončni pohod.  Kamniški vrh je bil osvojen.

Besedilo: Marija Dolinar

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Danica Kos, V. in S. Repnik, komentar: S. Repnik

Zemljevid: Srečo Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Vitranc - Cipernik - vabilo
Zimzeleni na Limbarski gori
Barjani v Krajinskem parku Ti...
Z Veselimi Triglavci na 5-dne...
Srečanje MDO PD Notranjske
Vrhniški pohod
Sončki na Šentviški planoti
Delovna akcija ob rimskem zidu

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008