Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
07.04.2012
Sončki na Cerkovnem vrhu in Kobalovih planinah

Po dolgotrajnem obdobju lepega in stabilnega vremena je napočil prvi oblačen dan. V jutranji sivini smo se peljali proti Idriji in s tesnobo opazovali težke deževne oblake na zahodu. Vendar nam je bilo vreme naklonjeno ves dan.

Kakor imamo Vrhničani Planino, tako imajo prebivalci Idrije, poleg Hleviških planin tudi Kobalove planine. Vrh, kamor skočiš za rekreacijo, za vzdrževanje kondicije. Za domačine »hišna gora«, za ostale neznanka.

Vzpon na Kobalove planine bi lahko pričeli sredi Idrije, pa nas je avtobus le zapeljal malo više, do konca asfalta pri Psihiatrični bolnišnici. Za ogrevanje smo se povzpeli do Kalvarije na griču, do koder vodi križev pot od nižje ležeče cerkve Sv. Antona Padovanskega. Nato smo se napotili v grapo pod bolnico, kjer sameva zanimivo poslikana stavba, Swenak. V njej imajo svoje klubske prostore idrijski študenti. Tu se občasno družijo, prirejajo koncerte in druge dogodke. Po ogledu zanimivo poslikane fasade smo zagrizli v breg  svojemu cilju naproti. Med vzpenjanjem proti prvemu cilju, smo opazovali  pomladno cvetje, ki ga v teh krajih obilno zastopata znameniti rastlini, kranjska bunika ali kranjski volčič (Scopolia carniolica) in tevje (Hacquetia epipactic). V stroki sta poimenovani po dveh zdravnikih in pomembnih naravoslovcih, ki sta službovala v Idriji v 18. stoletju.

V sedelcu pod dolomitnim grebenom je kmetija Lomar, kjer gospodari kmet Lampe. Pozdravili smo se in se vzpeli po ozki, tudi strmi stezi  na Cerkovni vrh (805 m), ki izstopa v grebenu Lom. Vrh nas je dočakal ovenčan s cvetočim resjem in pogledi na bližnji Jelenk in dolino Idrijce pod nami. Spustili smo se nazaj k Lomarju na zasluženo malico in klepet z vedrim možakarjem. Dobre volje smo se poslovili od njega, tudi ker nam je zagotovil, da še ne bo deževalo.

Pred nami se je na jugu dvigoval greben Kobalovih planin, ki smo ga kmalu dosegli. Pri manjši anteni je poseka, od koder je pogled na Idrijo iz ptičje perspektive. Vrh Kobalovih planin (834 m) je malo zahodneje, vendar je gozdnat in brez razgleda. Nemarkirana steza sledi grebenu do konca in se konča na cesti, ki Lomarja povezuje z Idrijo. Po njej smo se vračali navzdol in mimo Psihiatrične bolnice  »zašpilili klobaso« pri Swenaku. Avtobus, ki nas je čakal pod Kalvarijo, nas je odpeljal v Idrijo, kjer smo seveda morali poskusiti idrijske žlikrofe.

Po kosilu smo se sprehodili še do Scopolijevega spominskega vrta, kjer so pridne roke sodelavk Muzejskega društva Idrija zasadile rastline, ki so jih v preteklih stoletjih opisovali znameniti idrijski naravoslovci Scopoli, Hacquet in Hladnik. Zgodnja pomlad je oživila vrt s cvetjem pomladnih rastlin, napisne tablice ostalih rastlin pa so nas vabile k ponovnemu obisku vrta.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak

Fotografije: Sonja Repnik, Danica Kos in Sonja Zalar Bizjak

Zemljevid: Srečo Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Vitranc - Cipernik - vabilo
Zimzeleni na Limbarski gori
Barjani v Krajinskem parku Ti...
Z Veselimi Triglavci na 5-dne...
Srečanje MDO PD Notranjske
Vrhniški pohod
Sončki na Šentviški planoti
Delovna akcija ob rimskem zidu

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008