Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
21.03.2012
Sončki na Boču

Na tokratni sončkov torek smo  se  v jutru, ko so nad  Ljubljanskim barjem  še plavale meglice ponedeljkovega dežja, odpeljali na Štajersko stran z namenom, da osvojimo Boč,  prvega od  zadnjih treh osamelcev gorskega masiva Karavank, ki mu pravijo tudi  Štajerski Triglav. Po  avtocesti  smo drseli proti  Celju in  se od nje oddaljili pri izvozu za Slovensko Bistrico ter se ustavili v Zg. Poljčanah, od koder smo nadaljevali peš.  

Po nekaj metrih asfalta med hišami  smo zapustili kraj in se umaknili na stezo levo v gozd, kjer so nas pozdravljale pisane barve raznovrstnega pomladnega cvetja. Kmalu smo vstopili v  strmo grapo Skodlovec, ki je začetek Detičkove  poti na Boč, ki jo večina od nas ni poznala.  Tablice z napisi  raznovrstnih dreves in grmovnic so nas  opozarjale, da smo na področju krajinskega parka Boč-Donačka gora.  Pobočja  grape so prekipevala od zvončkov,  telohov (ki mu tu pravijo tudi snežnica) in trobentic,  petelinčkov  in jetrnikov  do  velikih zvončkov (ki sem jih opazila tudi na planoti Na Ravni). Ugotavljali smo, da  je vse bolj zeleno kot na domačem področju.  V grapi je bilo ob suhi hudourniški strugi opaziti tudi ostanke nekdanjih apnenic,  ki so značilne za to področje.  Urejena in označena planinska pot  nas je vodila navzgor do Maistrove skale in do cestne povezave s Planinskim domom na planoti Na Ravni. 

Prečkali smo makadamsko pot in po markacijah nadaljevali po strmi stezi med  resjem, ki tudi že pričenja cveteti. Pot se je še vedno dvigovala,  a nas je bukov gozd s prelepimi visokimi od sonca osvetljenimi  bukvami  tako očaral, da  smo  čez  korenine stasitih bukev hodili  z nekim  veseljem, kot da so nam bukve dajale svojo starodavno energijo. Mimo Finžgarjevega križa smo  kmalu še  enkrat prišli na  makadamsko pot do Planinskega doma in se   usmerili levo v strmo pobočje Boča. Zdelo se je, da bukve ves čas hodijo z nami, toliko jih je.  Sončni žarki  med njimi pa so poskrbeli, da so v nahrbtnike romala odvečna oblačila in strmine skoraj da nismo opazili, vse dokler nismo vstopili pod previs, kjer je prehod zavarovan z jeklenicami in je bila potrebna večja pazljivost. 

Ogledali smo si jamo Balunjačo, ki se nadaljuje 50 m globoko v temino gore in ji dno pokriva ilovica.  Po stezi med skalovjem, ki ga je bilo vedno več, smo prišli  do poti pod oddajnikom in zanimivimi strelovodi ter  tu napravili  kratek postanek.  Nadaljevali smo  po poti  in se  čez skalnato področje dvignili  na  vrh Boča. Nahrbtnike in palice smo pustili pod stolpom in se povzpeli na stolp,  od koder   je razgled  po Dravskem polju vse do Maribora  na severovzhodu  in v krogu naprej  čez Haloško gričevje do Donačke gore na vzhodu. Pod nami pa se je lepo  videlo področje planote Ravnik  s Planinskim domom  in cerkvico Sv.Miklavža. V daljavi se je videla  Rogaška Slatina,   bliže  je bila Kostrivnica,  kjer je nekje čakal avtobus in  smo lahko  z zraka ocenili, koliko hoje je še pred nami.  Gore v daljavi so nam bile tokrat zakrite z  zamegljenim ozračjem, vendar  smo s pomočjo »razglednika« prenesenega na papir  ugotavljali smeri,  kje se nahajajo  naši znani vrhovi.

Vračali smo se po drugi prav tako lepo urejeni  krožno speljani poti, skozi bukov gozd  navzdol,  do  travniškega področja planote Na Ravni, v  Planinski dom na Boču. Prvo skromno kočo je na vrhu Boča postavila Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva že daljnega leta 1899. Leta 1930 so Poljčanski planinci zgradili Na Ravni nov dom in ga večkrat obnovili - še vedno je lepo oskrbovana  z urejeno okolico. Nas je pričakala z  enolončnica bočki lonec.

Po malici smo si niže pod kočo ogledali zavarovano rastišče velikonočnic,  stepskih  rož, ki so v teh dneh  ravno pričenjale odpirati svoje barvite vijolične cvetove. Ogledali smo si tudi  gotsko cerkvico Sv. Miklavža  na hribu nasproti planinskega doma, ki je zanimiva po pozlačenih oltarjih, lesenem lestencu in prelepem lesenem stropu z intarzijami, ki po lepoti ne zaostajajo  za znanimi  v tujih katedralah, a na domači  zemlji to premalo cenimo, kajti strop je nujno potreben obnove. 

Dan je bil topel in sončen, a čas je bil,  da nas je Tatjana nad kočo ob prekrasnem drevoredu brez in macesnov  ujela v fotoaparat, nato pa smo   korak obrnili  skozi gozdove  navzdol.  Od dreves prevladuje bukev,  na senčnih predelih  pa raste tudi  javori, jesen, divja češnja, lipa, oreh in bresti. Zanimivo je,  da se na prisojnih legah gozd čisto spremeni, spominja na gozdove na Krasu - bori, puhasti hrasti, črni gaber in mokovec. Gozdovi so na tem področju  tako obširni, da so  razdeljeni na  5 gozdnih rezervatov. V občudovanju vseh lepot, ki so nas obkrožala, smo skozi debla opazili cerkvico Sv. Lenarta, ki za razliko od drugih stoji na hribčku v zatrepu doline, ki se odpira proti Zgornji Kostrivnici.

Po makadamu smo nato  mimo  zanimivega vrelca naravne mineralne vode  prišlo do Zgornje Kostrivnice, kjer nas je pred šolo čakal avtobus. Sledila je vožnja  skozi  razgibano pokrajino vasic in vinogradov Šmarske občine  do  razcepa za avtocesto. Od tu  dalje je enakomerna vožnja  marsikoga uspavala, skozi okno sem še uspela videt,  da so njive s hmeljem  sveže obdelane in urejene čakajo na novo letino, potem pa je v mojih ušesih čebljanje po avtobusu zamrlo in me je zmanjkalo skoraj do Gorjanca, kjer smo se Bevčani pričeli počasi pripravljati za sestop. Prijetno utrujena sem v zadnjih korakih do doma opazila, da se je dan že prevesil v noč, ki je še nisem čutila, spomini na  še en osvojeni vrh in lepo preživet dan je še vedno grel.

Besedilo:      Marija Dolinar

Fotografije: Viktor Repnik, Tatjana Rodošek; komentar: Sonja Repnik

Zemljevid:   Srečo Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Barjani na treh tisočakih
Zimzeleni na Koradi
Barjani pri Supotskem slapu
Grmada - Celjska koča - vabilo
Jurčičev pohod
Sončki v Krajinskem parku Ti...
Pohod Barjanov po graničarsk...
Poročilo z Občnega zbora PD...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008