Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vašani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
 Zgodovina
 Izleti
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
10.09.2017
Prostovoljna delovna akcija - Lintvern
Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Turistično društvo Blagajana Vrhnika vas vabijo na prostovoljno delovno akcijo za ureditev poti do Lintverna, ki bo v soboto, 16 septembra 2017. Več informacij najdete v priloženem vabilu. KLIK
12.08.2017
Delo markacistov v juliju 2017

Markacisti smo se odločili odstraniti podrta drevesa, ki jih je povzročil vetrolom na poti E7 Bistra – Verd. Po zaključku del ni manjkala tudi malica, ki nam jo je pripravila Pavli. Nekaj utrinkov našega dela si lahko ogledate v foto galeriji.

Tekst: Tone Gutnik

Foto: Domen Malavašič

24.06.2017
Očistili pot proti Špici in E7 do Bistre

Letošnje poletje zelenje ob planinskih poteh zelo hitro raste. Verjetno so vremenski pogoji pravi, veliko vlage in toplote, ali kdo ve, kaj mu še prija. Tako se je pot od Hamexa proti Špici pošteno zarasla z dolgimi poganjki preko dveh metrov razbohotenega bezga.

Ko je vročina v četrtek popoldan že malo pojenjala si je Domen oprtal motorno koso, jaz pa velike in male vrtne škarje. Med dolgimi poganjki bezga je bilo vmes še veliko srobota in šipka, tako da se je motorna kosa kar nekajkrat ustavila. Videla sva, da je ta pot tudi med tednom dobro obiskana in veliko planincev po službi skoči še na Planino. Deležna sva bila pohval, zaradi očiščene poti bo manj klopov, komarjev, obadov in drugih žuželk. Spet drugim pa je kar všeč, če je pot bolj zaraščena in s tem daje več sence. Posamezni pohodniki so se celo navdušili, da bi postali markacisti. Po dobrih dveh urah, ko je bilo pokošeno, postriženo in pospravljeno zelenje s poti sva kar z improvizirano metlo stezo vzpostavila v prvotno stanje.

Zadovoljna, da sva pripravila pohodnikom planincem prijazno pot, sva končala z delom in morebiti pridobila kakšnega novega markacista.

Zapisala: Metka Krašovec

Foto: Domen Malavašič

Domen pa še vedno ni dal miru in se je z domačimi lotip popravila poti E7 proti Bistri, kar si lahko ogledate v foto galeriji markacistov.

12.06.2017
Delo markacistov v juniju 2017

Da bi obiskovalci Planine varno dostopali nanjo skrbijo markacisti našega društva. Tako, kot so skromni pri besedičenju, so toliko bolj pridni pri delu in njihovo delo v teh dneh junija je njihov načelnik, Domen Malavašič, na kratko opisal takole: "odstranjevanje debel malo pod vrhom Planine in na poti od Hamexa do Planine ter košnja trave od Starega malna do Lintverna".

Nekaj slik s teh delovnih dnji najdete v njihov foto galeriji.

16.05.2017
Delo markacista v maju 2017
Načelnik Markacijskega odseka, Domen Malavašič, je v mesecu maju izvedel nekaj delovnih akcij, ki si jih lahko ogledate v Foto galeriji.
07.04.2017
Markacisti ponovno očistili in označili pot Tankovska cesta - Sv. Trojica

Na dan čistilne akcije 1. aprila 2017 smo se zbrali pri Štirni na Betajnovi. Markacisti PD Vrhnika smo imeli za ta dan nalogo ponovno narisati markacije in očistiti pot št. NO 461 Tankovska cesta – Sv. Trojica. Z nami sta šla tudi dva udeleženca čistilne akcije: mamica in petošolec ki sta pobirala smeti.

Lastnik zemljišča, kjer poteka ta pot, je strojno odstranil vse grmičevje in tudi drevesa na katerih so bile narisane markacije. Smerne table za označevanje planinske poti so bile izruvane in vržene v grmovju. Nekdo je uril svoje strelske sposobnosti v smernih tablah na črki »O«. Poti skoraj ni bilo videti tako razoran je teren od težke mehanizacije. Težko smo našli primerno drevo za novo oznako. Marsikatero obešeno drevo se je po žledolomu zrušilo na tla in ponovno je bilo potrebno žagati in odstranjevati debla in veje. Bujna vegetacija je zakrila markacije in z velikimi vrtnimi škarjami so markacisti imeli veliko dela.

Na tistih  drevesih kjer so markacije ostale, so bile le te poškodovane z ostrim rezilom do škode na drevesu. Tako je bilo potrebno vse markacije na novo narisati.

Po nekaj urnem delu v lepem sončnem vremenu smo se zadovoljni z opravljenim delom vrnili na izhodišče naše delovne akcije. Udeleženca čistilne akcije sta nabrala veliko vrečo smeti. Za najmlajšega je bilo nekaj zelo zanimivih predmetov s terena z bogato zgodovino. 

Zapisala: Metka Krašovec
Foto:   Domen Malavašič

15.09.2016
Markacisti delavni tudi to poletje

Tudi to poletje markacisti niso opustili svojega nadvse uspešnega delovanja.

V mesecu juliju so obnovili oznake evropske pešpoti na relaciji od Štirne do Retovja, v avgustu pa nadaljevali vse do znanega ovinka nad Verdom, kjer se pot nadaljuje proti Bistri. Zdesetkane vrste markacistov (zdravstveni razlogi, starost, …) je moral okrepiti predstavnik najmlajše generacije in pod nadzorom načelnika Markacijskega odseka, Domna Malavašiča, vešče opravil svoje delo in si tako nabral prve »kilometre« markacijskega dela. Zredčene vrste markacistov opozarjajo na kadrovsko »podhranjenost« in dobesedno kličejo po dodatnih močeh, ki bi jih na tečajih markacistov izučili potrebnih veščin. Naj bo mali markacist vzor marsikomu in veseli bomo, če se bo na sedežu društva oglasil morebitni kandidat za to žlahtno delo, ki se ga zavemo šele, ko hodimo po urejenih in dobro označenih planinskih poteh.

Konec avgusta pa so  na relaciji Štirna, Bukev, Planina, »Hamex« očistili še vse vodenice, ki s poti odvajajo meteorno vodo in preprečujejo erozijo planinskih poti.

Naj ta zapis še enkrat velja, kot poziv za povečanje vrst naših markacistov.

Slike z navedenih akcij najdete v Foto galeriji.

20.04.2016
Akcije markacistov v marcu in aprilu 2016

Markacisti Planinskega društva Vrhnika tudi v letošnjem letu ne "počivajo", kajti izpeljali so kar nekaj akcij, da bi izboljšali stanje planinskih poti za katere vestno skrbijo.

Tako so 26. marca 2016 obnavljali pot iz Stare Vrhnike, mimo zaselka Kuren proti vrhu Planine in se še po dveh letih srečevali s posledicami katastrofalnega žleda. Lastniki gozdov so v večji meri poškodovana drevesa odstranili in nehote so zginile tudi markacije, ki so se nahajale na poškodovanem drevju. Akcija je bila več kot potrebna. Vse slike s te akcije si lahko ogledate na povezavi Stara Vrhnika-Kuren-Planina 26.3.2016-Markacisti

Isti dan, kot je potekala v društvu čistilna akcija (2. aprila 2016) so se dopoldne podali v akcijo vzdrževanja poti iz Starega malna proti Planini, se v zavetišču srečali z udeleženci čistilne akcije in kot da jim dela ni bilo dovolj so odšli še na del trase Vrhniške planinske poti. Njihovo delovanje si lahko ogledate na povezavi: Star maln-Planina in del VPP 2.4.2016-Markacisti.

Vendar pa jim vse to ni bilo dovolj, 10. aprila 2016 so odšli na odkrivanje "zakladov" od Markljevega čebelnjaka do nadvoza stare ceste Vrhnika - Logatec nad avtocesto. Na kaj vse so naleteli si oglejte na posnetkih na naslovu: VPP od čebelnjaka do nadvoza 10.4.2016-Markacisti.

Markacistom za njihovo delo lahko samo čestitamo.

Zapisal: Milan Jerman

Fotografije: Markacijski odsek 

26.07.2015
Vandalizem na planinski poti

Markacist Tone Gutnik, dolga leta načelnik Markacijskega odseka Planinskega društva Vrhnika, me je včeraj s potrtim glasom poklical, ali se lahko oglasi pri meni, da mi pove in pokaže, kaj se je zgodilo na planinski poti, za katero skrbi naš odsek.

Takoj sem vedel, da nekaj ne more biti v redu in Tone je to potrdil, kajti pokazati mi je prinesel polomljeno smerno tablo (prva slika v foto galeriji), ki se je nahajala na križišču poti Ajdovska stopnja, Lintvern, Star maln, Zaplana, Planina.

Planinska organizacija vzdržuje preko 1.661 planinskih poti, v dolžini 9.950,24 km (podatek iz Letopisa PZS za leto 2014), za kar skrbi v letu 2015 kar 719 markacistov z licenco iz 198 planinskih društev.

Del te »armade« predstavljajo tudi markacisti našega društva, ki prostovoljno in nesebično skrbijo za varnost na planinskih poteh v okolici Vrhnike. Te poti redno vzdržujejo, popravljajo vodenice, osvežujejo markacije, postavljajo smerne table, obrezujejo zarasle poti, kosijo travo na izhodiščih ali ciljih in še marsikaj bi lahko zapisali med njihove naloge.

V društvu smo ponosni nanje in želimo si le, da se njihovo delo nadaljuje tudi v bodoče, saj svoja znanja že prenašajo na mlajše rodove.

Ogromno vlogo so odigrali v začetku lanskega leta, ko je gozdove v okolici Vrhnike prizadel žledolom ter poškodoval okoli 60 % dreves, vse poti na Planino pa so bile neprehodne. Po skrbnem ogledu, pametni presoji in strokovnem pristopu so se lotili svojega nevarnega in garaškega dela in ga v celoti skoraj končali, le pot iz Starega malna do Lintverna jim zaradi strmih bregov ob Beli sivi lase, kajti drevje se še vedno »premika« in potreben bo večji poseg s strokovno pomočjo več panog gospodarstva, planinske organizacije, kakor tudi lokalnih oblasti.

Večina obiskovalcev Planine in okoliških planinskih poti pozdravlja njihovo delo, saj se zavedajo, da se le tako lahko podajo sami ali s svojimi družinami na varne poti do svojega cilja.

Zato je toliko bolj nerazumljivo, da poskuša njihov trud izničiti neznanec ali neznanci, ki so na enem mestu uničili smerokaze poti na zelo pomembnem križišču.

Naš markacist Tone je ob tej novici nastopil najprej strokovno, odstranil je poškodovane smerne table in jih nadomestil z novimi, nato pa se kar precej pridušal nad nepridipravi, ki uničujejo njihovo cenjeno delo.

Kar nekaj neutemeljenih grenkih besed na račun njihovega dela in šikaniranja s strani bivšega markacista našega društva je moral letos požreti. To ga je pripeljalo celo do tega, da je kot načelnik Markacijskega odseka odstopil, a njegovo srce ostaja na planinskih poteh.

Prepričan sem, da tudi te polomljene smerne table ne bodo Tonetu in našim ostalim markacistom vzele volje za nadaljnje delo in da bodo svoje poslanstvo nadaljevali.

Nepridipravom pa tole: ne, niste škodovali le samim sebi, nam v društvu, ampak mnogim obiskovalcem naših planinskih poti, ki z veseljem hodijo po urejenih in dobro označenih poteh v okolici Vrhnike.

Besedilo: Milan Jerman

Foto: Domen Malavašič in Milan Jerman

19.06.2015
Markacisti PD Vrhnika so pregledali in očistili pot E7 od Verda do Bistre

Na lani pregledano in očiščeno pot, ki jo je drevje poškodovalo v katastrofalnem žledolomu februarja 2014, je drevje po letošnjih zimskih razmerah v gozdu na več mestih ponovno padlo na pot in oviralo hojo in ogrožalo varno gibanje pohodnikov.

Odsek evropske pešpoti E7 od Verda do prehoda preko železniške proge nad Podgoro je bil pregledan najprej. Na poti je bilo treba odstraniti polomljene veje in drevje v manjšem obsegu in obnoviti del markacij in smerokazov.

Drugi kilometer in pol dolgi odsek v nadaljevanju poti, od železniške proge do gradu Bistra, je skupina petih markacistov uredila letos 30. maja. Na tem odseku smo obnovili markacije in odstranili veje in padlo drevje s poti. Največ dela je zahteval zadnji del poti pred Bistro dela. Na poti je ležalo veliko podrtega drevja od pretekle zime. Skupaj smo opravili za ureditev tega odseka poti 35 delovnih ur.

V soboto,13. junija, je bil pregledan še zadnji odsek poti E7, ki ga ureja Markacijski odsek Planinskega društva Vrhnika, v skladu z dogovorom s Komisijo za planinske poti pri Planinski zvezi Slovenije. Na odseku planinske poti, dolg kilometer in pol od gradu Bistra do meje z občino Borovnica, so bile obnovljene markacije, odstranjeno  padlo drevje in nameščeni smerokazi.

Delo markacistov na tem odseku poti E7 je bilo zahtevno in je zahtevalo uporabo vsega znanja, ki smo ga pridobili na tečajih, rednih licenčnih usposabljanjih in tečajih za varno delo z motorno žago v gozdovih.

Besedilo: Miro Malneršič

Foto: Andraž Gutnik in Miro Malneršič

07.02.2015
Izjemno delovno leto za markaciste

Leto 2014 bo markacistom še dolgo ostalo v spominu, ravno tako tudi planincem in ostalim obiskovalcem Planine, ki so jih srečevali na planinskih poteh.

Vremenske ujme v začetku leta, ki so se začele s februarskim žledom, so nadaljevale svojo pot skozi vso leto, v orkanskimi vetrovi in obilnim deževjem. Na planinskih poteh so puščale svojo sled in jih največkrat neprehodno zapirale.

Na spletni strani društva so si kar sledili zapisi:

·          3. 2. 2014 – Planinske poti na Planino zaprte

·          6. 2. 2014 – Nevarne razmere v gorah in gozdovih

·          22. 2. 2014 – Planinske poti na Planino še zaprte

·          16. 3. 2014 – Uradno odprta le ena pot na Planino

·          23. 3. 2014 – Pot Blatni dol – Planina uradno odprta

Planinsko zvezo Slovenije smo obvestili:

30. 9. 2014 - Markacistom Markacijskega odseka Planinskega društva Vrhnika je uspelo očistiti večino poti, katerih skrbnik je naše društvo. Tako dejansko ostajata do nadaljnjega zaprti le planinska pot iz Starega malna mimo Lintverna na Planino in del evropske pešpoti E 7 Verd – Bistra.

Tudi razglednemu stolpu ni bilo prizaneseno in tako smo na spletu objavili:

14. 7. 2014 – Stolp je prestal ognjeni krst.

Ob vsem tem markacisti niso stali križem rok, saj so takoj po žledu namestili opozorilne table, si po odsekih ogledali nastalo škodo in naredili načrt, kje najprej pristopiti k reševanju nastalega stanja.

Tako so 9. 2. 2014 opravili v izredno nevarnih razmerah ogled poti Storžev grič – Planina in 16. 2. 2014 še pot Stara Vrhnika – Kuren – Planina in si ogledali razdejanje v dolini Bele ter Starem malnu.

Razmere več kot katastrofalne. Mnogo razuma in treznih odločitev je bilo potrebnih, da je načelnik Markacijskega odseka, Tone Gutnik, ob usklajevanju del z Odborom za planinska pota Notranjske in Komisijo za planinska pota pri Planinski zvezi Slovenije, izdelal načrt varne obnove planinskih poti na Planino.

Tako so potekale velike delovne akcije, včasih tudi s pomočjo planincev našega društva, na naslednjih lokacijah:

·         

21.11.2013
Tečaj za varno delo z motorno žago

Meddruštveni odbor markacistov MDO Notranjske je v sodelovanju s Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo (SGLŠ) v Postojni organiziral tečaj za varno delo z motorno žago. Tečaj je bil opravljen dne 9. novembra 2013.

Zaradi pričakovanega slabega vremena smo najprej odšli na teren pod Mali Javornik, kjer smo osvojili naslednje veščine:

·          demonstracija podiranja drevesa, ki je tanjše od dolžine letve,

·          praktični prikaz z obrazložitvijo (podiranje drevesa, ki ima težišče naprej, vstran in nazaj),

·          praktični prikaz rezanja grmovja,

·          praktični prikaz podiranja zelo napetega drevesa.

 Po uspešno opravljenem praktičnem delu smo zasedli prostore delavnice navedene šole in se seznanili z naslednjim:

·          delitve in vrste motornih žag po namenu uporabe, varnostni elementi na motorni žagi,

·          dnevni, tedenski, mesečni in letni pregledi motorne žage ter najpogostejši vzroki za napake na motornih žagah,

·          rokovanje z olji in gorivom;

·          vrste verig in brušenje verige s praktičnim prikazom.

Navedenega tečaja sva se udeležila dva markacista našega društva. Pridobljeno znanje nam bo prav prišlo pri delu, ki ga markacisti opravljamo na planinskih poteh.

Besedilo: Tone Gutnik

Fotografije: Bogdan Seliger

02.11.2013
Markacisti nadaljevali z urejanjem stopnic

Načelnik markacijskega odseka, Tone Gutnik, je držal besedo dano na delovni akciji društva, 5. 10. 2013 in za soboto, 19. 10. 2013 sklical svoje markaciste in nekaj njihovih pristašev. Dan prej je le nekaj korenjakov uredilo nekaj stopnic nad Starim malnom, v soboto pa so nadaljevali s premostitvijo korenin, ki so zaradi "človeške" erozije že krepko kazala svoja rebra.

Že skorajda usklajena skupina je na veselje mimoidočih premostila kar štiri kritična mesta in s postavitvijo brun "določila", kje bomo v bodoče hodili, sosednje korenine pa bo kmalu zasulo listje, se spremenilo v kompost in nato v zemljo ter dodatno prehranjevalo drevesa ob poti.

Rovnica, lopata, macola, motorna žaga in pridne roke so opravile svoje in markacisti so res lahko ponosni na svoje delo in vsakdo jih je pohvalil, pa ne samo zaradi teh zadnjih del, ampak tudi na splošno, kako skrbijo za urejanje in označevanje poti iz vseh izhodišč na Planino.

 Če si še niste uspeli ogledati tega zadnjega njihovega podviga se počasi "povzpnite" v njihovo foto galerijo.

Besedilo: Milan Jerman

Foto: Družina Gutnik, Mirko Malneršič in Milan Jerman
05.09.2013
Spremembe na trasi Vrhniške kurirske planinske poti

Vrhniško kurirsko planinsko pot (VKPP) na območju Loga smo po nekaj letih dogovarjanja vendarle uspeli spremeniti oz. preusmeriti ob pomoči Bogdana Seligerja, predsednika markacistov v MDO Notranjske in Dušana Trčka, predsednika PD Rega-Log.

Stara trasa poti je potekala od Ferjanke skozi zaselek Mole do trgovine in pošte na Logu. Nova pot zdaj poteka od Ferjanke, v večjem delu po gozdu, mimo vrha Tičnice in Rosovš do vrhnjega dela vasi Log, mimo cerkvice sv. Janeza ter nekaj kmetij in do pokopališča ter trgovine in pošte na Logu.

Za pomoč in sodelovanje se zgoraj navedenima najlepše zahvaljujem.

Besedilo: Tone Gutnik - Načelnik markacijskega odseka PD Vrhnika

Foto: Bogdan Seliger

05.09.2013
Obnova brvi pod Lintvernom

V Starem malnu je spomladi, po petih letih uporabe, popustila brv pred Lintvernom. Glede na to, da so se pričeli dopusti in sledili pasje vroči dnevi,smo z delom začeli šele sredi avgusta,po enodnevnem dežju. Pred tem smo seveda potrebovali soglasje lastnice parcele, gospe Marije Sečnik, ki nam je z veseljem stopila naproti in nam tudi podarila drevo premera cca 10 cm za novo brv.

Gospe Mariji se še enkrat lepo zahvaljujem v imenu markacistov in PD Vrhnika. Prav tako gre zahvala Enisu Džajiću, najemniku Koče v Starem malnu, ki nas je, kot že nekajkrat do sedaj, pogostil z obilno malico.

Besedilo: Tone Gutnik - načelnik Markacijskega odseka PD Vrhnika

Slike: Miro Malneršič

05.09.2013
Smerna tabla pod Storževim gričem

Kar nekajkrat je smerna tabla pod Storževim gričem "dobila noge", a vedno smo jo našli v Bližnji okolici. Potrebno jo je bilo močneje in trdneje zabetonirati in nek avgustovski sončni popoldal so naši vrli markacisti ob pomoči predsednika društva tablo trdno zasidrali - zabetonirali ob "tankovski cesti", prepričani smo, da tokrat za dalj časa. Kako smo tablo postavljali si oglejte v naši foto galeriji.

16.05.2012
Licenčno izpopolnjevanje markacistov na Kokoši

V soboto, 21. aprila 2012, je v planinski koči PD Sežana na Kokoši potekalo redno licenčno izpopolnjevanje markacistov KZP PZS, katerega se je udeležilo 24 od 26 prijavljenih kandidatov. Lahko trdimo, da je bilo to licenčno izpopolnjevanje vseslovensko, saj so udeleženci izhajali iz kar dvanajstih PD z območja cele Slovenije in sicer PD Sežana (5), PD Podpeč - Preserje (4), PD Kočevje (2), PD Cerknica (1), PD Mislinja (1), PD »Železničar« - Ljubljana (1), PD Vipava (1), PD Trzin (1), PD Postojna (1), PD Vrhnika (4), PD Križe (2), in PD Vevče (1).
Udeleženci so se po programu zbrali na bivšem mejnem prehodu Lipica, vodja izpopolnjevanja in inštruktorji so jih seznanili z planom terenskega dela in jih razdelili v tri skupine. Terensko delo so opravljali na dostopnih planinskih poteh proti koči na Kokoši. Kot se za mesec april spodobi, pa ni minilo brez malo »moče«. Dež pa se nas je dokaj hitro prestrašil in po kratki plohi - je posijalo sonce...
Po štiriurnem terenskem delu, je v koči sledilo še predavanje o katastru planinskih poti, po kosilu pa še predavanje o Zakonu o planinskih poteh. Po predavanjih in uradnem delu izpopolnjevanja, se je razvil živahen pogovor s številnimi vprašanji, ki so zadevale obe temi, pa tudi o zadevah, ki »žulijo« markaciste pri njihovem delu.
Na licenčnem izpopolnjevanju je sodeloval Načelnik KPP PZS Igor Mlakar, ki je bil istočasno tudi vodja izpopolnjevanja, inštruktorja KPP PZS Albin Žnidarčič in Gorazd Hace in pripravnik za inštruktorja Edo Tomšič. V pripravah za učinkovito in uspešno izpopolnjevanje pa je veliko sodeloval tudi vodja OPP MDO PN PD Branko Banovac iz PD Sežana, sicer tudi sam eden izmed udeležencev licenčnega izpopolnjevanja.

Zapisal: Albin Žnidarčič (Komisija za planinske poti PZS)

Fotografije: Pavli Gutnik in PZS

25.04.2011
Sanirali so planinsko pot Cerknica – Slivnica

Sezona markacistov se začenja s polno paro in ogrevanje so naši markacisti opravili 9. aprila 2011 na poti od Starega Malna do Lintverna, kjer so opravili nekaj vzdrževalnih del.

Ogrevanje jim je hudo prav prišlo, kajti Odbor za planinske poti notranjske pri meddruštvenem odboru planinskih društev Notranjske jih je 16. aprila vabil na skupno akcijo urejanja in saniranja planinskih poti na relaciji Cerknica – Slivnica.

Delovne akcije sta se iz našega društva udeležila načelnik Markacističnega odseka Tone Gutnik z življenjsko sopotnico Pavli in tudi neumorno markacistko in specialistko za risanje markacij in občasno tudi kot fotografinjo, ki beleži dogajanja na markacijskih akcijah.

Iz drugih društev MDO Notranjske so se udeležili 3 markacisti iz PD Rovte, 1 markacist iz PD Sveti Vid, 1 markacist iz PD Horjul in markacistka in naravovarstvenik iz domačega PD Cerknica.

Akcija je bila mišljena kot izdatna pomoč domačemu društvu, ki premore le eno markacistko, planinskih poti pa je kar za nekaj kilometrov.

Uspešnost akcije, tako v Starem malnu, kakor tudi na Slivnici, si lahko ogledate na priloženih fotografijah avtorjev Pavli Gutnik in Bogdana Seligerja na spletnih straneh Markacistov.

24.02.2011
Nujno odstranjevanje podrtega drevesa

Še med občnim zborom je načelnik Markacijskega odseka - Tone Gutnik zvedel, da se je na poti od Županove klopi do bukve čez pot podrlo večje drevo, ki onemogoča planincem varno pot.Vse skupaj je kar klicalo po hitri intervenciji in naslednje dopoldne se je na Planini dogajalo.

Medtem, ko je večina nas lovila sončne žarke izven Ljubljanske kotline so se na Planino podali Tone, njegova boljša polovica Pavli in gorski kolesar Marko. Razdelili so si naloge, Tone in Marko sta odstranjevala podrtodrevo in čistila pot, Pavli pa je vse skupaj pridno beležila in skrbela za zapiranje poti, ko je bilo to potrebno. 

Kar precel dela jim je dalo podrto drevo z gosto prepletenimi vejami, med katere je bil zapleten še zinzeleni bršljan, a naša ekipa mu je bila kos. Da, tudi to je njihovo delo, ki je malokdaj premalo cenjeno, saj z označevanjem, nadelovanjem in vzdrževanjem poti skrbijo za našo varnost.

Že po končanem delu so jim izrekali zahvalo mimoidoči planinci, ki so bili prepričani, da trije markacisti niso zastonj prejeli bronastega znaka Planinskega društva Vrhnika.

Kako je vse skupaj videlo Pavlino fotografsko oko si oglejte v njihovi foto galeriji.

04.08.2010
Sizifovo delo vrhniških markacistov

Kdo je bil Sizif? Bil je grški mitološki kralj in ustanovitelj mesta Korint, kjer si je dal zgraditi grad, ki pa ni imel pitne vode. Do nje pa je prišel z več nečednimi grehi proti bogovom, za katere je bil za kazen vržen v Tartar med največje grešnike. Tam je moral za kazen valiti ogromno skalo na vrh hriba. Vsakič, ko je pririnil skalo skoraj na vrh, pa mu je le-ta ušla in se skotalila na vznožje. Tako kazen bo, po grški mitologiji, opravljal celo večnost.

In kaj imajo vrhniški markacisti s Sizifom? Mnogo, namesto, da bi izpolnjevali svoj načrt del za letošnje leto se morajo ukvarjati s sanacijami podrthih vodenic - brun,  ki preprečujejo meteornim vodam, da odnašajo posamezne dele planinskih poti. Tako so morali najprej sanirati v mesecu aprilu odstranjene vodenice na poti od Županove klopi do vrha Planine. Ko so to opravili je (ne) znani storilec ali storilci ponovno "stopil" v akcijo in konec meseca maja odstranil štiri vodenice na poti od Županove klopi do Bukve in ravno v nastajanju tega članka še eno od dveh vodenic na poti Štirna - Star maln čez Gačnik. Ti dve zadnji "akciji" bodo v kratkem sanirali.

Niso pa stali drugače križem rok, saj so očistili pot čez Gačnik, Janezovo pot, začetek poti od Štirne proti Storževemu griču in okolico stolpa na Planini.

 Njihovo delo si lahko ogledate v njihovi Foto galeriji.

26.12.2009
Pohvale markacistom in njihova zahvala

Letošnje leto je bilo za markaciste Planinskega društva izredno uspešno, kar so opazili uporabniki poti v okolici Vrhnike.

Še najbolj zgovorno o tem govori članek "Pohodnice Planine", objavljen v novembrski številki našega časopisa. Takole je bilo zapisano:

"Pot na Planino je lažja in lepša. Zelo rada hodim na Planino, vedno pa sem se bala priti čez velike skale. Neko nedeljo pa pridem do prvih skal in se presenečena ustavim, ko v skalah zagledam sklesane stopničke. Nadaljujem pot in še pri drugih skalah zagledam enake stopničke. Pri vsakih se ustavim. Zasmejalo se mi je srce in vprašale sem se, le kateri gospodje so bili tako pridni in dobri, da so se lotili tako težkega dela. Sedaj čez vse skale lahko in lažje pridem in pot na Planino je lažja in lepša.

Žal mi je, ker se jim ne morem osebno zahvaliti. 

Hvala še enkrat in lep pozdrav. Pohodnica Planine"

Spoštovana pohodnica s tem, ko ste objavili vaš prispevek ste se našim markacistom najlepše zahvalila in zvedeli smo, da še toliko bolj uživate na poti čez Špico, katero uberete mnogo raje kot pot mimo bukve.

Naši markacisti pa izkoriščajo to priložnost in se zahvaljujejo vsem lastnikom gozdov po katerih potekajo označene planinske poti in i so jim dali soglasje za utrjevanje in vzdrževanje teh poti, nemalokrat so tudi prispevali les iz svojih gozdov.

 Naši pohodnici in vsem lastnikov gozdov ob naših poteh želiko veliko osebne sreče v letu 2010.

24.10.2009
Varnejša pot od Starga malna do Lintverna
Točno teden nazaj, ko je 8 planincev vkopavalo novo cisterno za vodo, betoniralo "šahte", poravnavalo okolico in "frajhalo" steno za zavetiščem je trojica najbolj pogumnih markacistov, skupaj z mladim pripravnikom, sama opravila veliko delo. Že tri leta nazaj so se lotili obnove in zavarovanja poti od Starga malna do Planine in do Lintverna so že takrat postavili dve brvi, izdelali z bruni zavarovane stopnice in postavili "najdaljšo" jeklenico na tej poti. Z leti se je pokazalo, da morajo na tej relaciji še kaj postoriti in prav prejšnjo soboto so se resno lotili dela in zastavili izdelavo stopnic na najbolj ogroženem delu, ki je bil na gosto prepreden s koreninami in razširiti ter ustrezno zavarovati najožji del dosedanje poti, ki je nesramno "vabila" uporabnike navzdol proti strugi Bele. In uspelo jim je, ne samo to. Preden se jim je na zaključku del priključila še Pavli je vestno obsekala in obrezala vso nebodigatreba rastočo podrast, ki je segala na samo pot od Starga malna do Lintverna. Ko boste stopali po tej lepo urejeni poti le pomislite na to malo pridno skupino, ki je s svojim delom mnogo pripomogla tudi izletnikom in turistom, ki se povzpnejo le do Lintverna. Prepričani so, da se jih bo v naslednjem letu spomnilo tudi Turistično društvo Blagajana in  namenilo v svojem planu tudi kakšen cekin, še kako potreben za nabavo n.pr. nahrbtne kosilnice ali kaj podobnega. Važna je le dobra volja in vse ovire bodo premagane, če pa ne, vam na pomoč pošljemo naše pridne markaciste. Nekaj posnetkov z akcije si lahko ogledate v njihovi Foto galeriji.
14.09.2009
Delovna akcija Markacijskega odseka
V soboto, 12. septembra 2009 smo planinci Planinskega društva Vrhnika v organizaciji Markacijskega odseka izvedli delovno akcijo  obnove poti  na Planino.
Zakon o planinskih poteh nalaga Planinskim društvom kot skrbnikom planinskih poti, da obnavljajo in skrbijo za omenjene poti. Naravna erozija, bližnjice in posledično z njimi pogojena erozija tal so pot na Planino na nekaj mestih že dodobra zdelale. Potrebna je bila akcija prenove. Danes se nas je zbralo deset, ki smo dobro delali, tovorili, žagali, kopali, zabijali in obnavljali pot na Planino.
Vremenska napoved ni obetala nič kaj lepo vreme, vendar se je kislo sobotno jutro spremenilo v lep dan, ki je omogočil, da smo opravili delo, ki smo si zadali. Jože nam je pomagal z svojim traktorjem prepeljati opremo (agregat, vrtalko, udarno kladivo in ostalo orodje) do županove klopi, kjer smo si jo oprtali na rame in odšli do prvega kritičnega dela na poti, ki povezuje županovo klop z potjo, ki pripelje s Stare Vrhnike. Ta del je nevaren predvsem pozimi, ko se nabere na skalah led in je treba biti še posebej previden, da ne pride do zdrsa in padca. Na omenjenem delu smo iz brun črnega gabra izdelali stopnice, nekaj pa smo jih vklesali v skalo.
Naslednje kritično mesto je stari S ovinek, kjer je meteorna voda sprala zemljo do skale, kjer smo izklesali stopnice, ter popravili in dodali mulde za odtok vode.
Še posebej je bil kritičen del v skalnem useku nad klopjo Špica, kjer smo na novo izklesali in iz brun črnega gabra izdelali stopnice.
Po napornem delu od Špice do zavetišča na Planini smo se odpočili in okrepčali z okusnim pasuljem, ki sta nam pripravila Mirko in Berto.
Popoldne nas je čakalo še delo na skalnem delu poti pod Bukvijo, ki je še posebej nevaren pozimi. Tam smo v skalo zavrtali luknje, v katere smo zabili kline po katerih smo zaenkrat napeljali vrv, kasneje bomo napeli jeklenico za oprijem, ki bo prav prišla pozimi, ko se na tem delu na skalah nabereta sneg in led. Malo nižje smo postavili leseno varovalno ograjo, ki vsaj malo ščiti pred zdrsom v Staje.
Varuhinja gorske narave Vida je poskrbela za vse odmetane robčke in smeti, katere še vedno nekateri obiskovalci Planine veselo odmetavajo ob pot in s tem kazijo naravo.
Akcijo smo uspešno zaključili, bomo pa spremljali razmere na poteh in jih poizkušali sproti sanirati, da bodo poti varne  na zadovoljstvo obiskovalcev Planine.
Hvala vsem, ki so z današnjim delom naredili pošteno dobro delo. Vse vas, ki pa po tej poti hodite, prosimo uporabljajte označeno pot, ne hodite po bližnjicah in ne delajte novih stranpoti - obhodnic. Posneli smo tudi nekaj fotografij na akciji, ki si jih pogledate v Foto galeriji Planinskega društva Vrhnika.
Na Vrhniki, 14. septembra 2009                                                                  
Tekst: Simon Zalar 
Foto: Vida Praprotnik in Simon Zalar
25.11.2007
PD Vrhnika ima nove markaciste
Več kakor dve leti je minilo, ko je matično planinsko društvo poslalo na izobraževanje pet planincev iz svojih vrst, da bi si pridobili znanje potrebno za markaciste. Opravili so več seminarjev in tako so 20. oktobra 2007 uspešno zaključili tečaj ter si pridobili naziv markacist Planinske zveze Slovenije.

Na ta dan so jim bila v Planinski koči na Krimu podeljene značke markacistov.

Seveda pa ti dve leti niso minili samo v praktičnem in teoretičnem delu na tečajih, ampak smo svoje znanje pokazali tudi na področju, ki ga pokriva naše društvo. Našo skupinsko sliko si lahko ogledate v Foto galeriji.

10.06.2007
Naše akcije v jeseni 2006
Kako delujemo si lahko obledate v Galeriji slik
11.04.2007
Vrhniški markacisti - odlično !!!
Takole nas je pohvaliv avtor spletnih strani zaplana.net
06.01.2007
Obnovljene markacije nas vodijo po planinskih poteh okoli Vrhnike

KLIK za pregled celotnega članka - Člani markacijskega odseka Planinskega društva Vrhnika so v lanskem letu obnovili kar nekaj označb in poti Star maln - Lintvern in še Storžev grič - Planina